Risotto z ośmiornicą i małżami

4.5 (155 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Najlepsze risotto z owocami morza, jakie kiedykolwiek jadłam. Doskonały smak i aromat zawdzięcza samodzielnie przygotowanej ośmiornicy i bulionie z niej uzyskanym. Polecam...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ośmiornica: 500 gramów
    - ryż do risotto: 100 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - masło: 3 łyżki
    - białe wino: 100 mililitrów
    - bulion z ośmiornicy (może być bulion warzywny): 500 mililitrów
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - małże: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z ośmiornicą i małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • risotto z ośmiornicą 1. Ośmiornicę rozmrażamy i zalewamy wodą na około 30 minut, następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do szczelnego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy kilka ząbków czosnku, wkładamy ośmiornicę i naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Musimy zwrócić uwagę, aby naczynie było rzeczywiście szczelne. W przeciwnym wypadku wyparuje nam płyn, który potrzebujemy do risotto.

    Pieczemy ośmiornicę około 40-50 minut. Zdecydowanie zmieni ona kształt ze sflaczałego na taki, jaki znamy z restauracji :-) Zawsze możemy spróbować kawałeczek i osądzić samemu, czy jest już gotowa. Ja tak zrobiłam.

    Mięsa ośmiornicy jest zdecydowanie więcej niż potrzebujemy na 2 porscje risotto.
  • 2. Na patelni ropuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli, ale uważamy, aby nie zbrązowiała. Wrzucamy ryż i smażymy, aż stanie się szklisty, wówczas zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Następnie zaczynamy stopniowo dolewać gorący bulion pozostały po gotowaniu ośmiorniczki. Jeśli jest go mniej niż 500 ml (a pewnie tak będzie) to uzupełniamy braki wrzącą wodą. Bulion jest na tyle esencjonalny, że nie zaszkodzi mu, jak go rozcieńczymy. I tak, dolewamy kolejne porcje bulionu i czekamy aż ryż je wchłonie. Kiedy już stwierdzimy, że ryż jest al dente (po około 15 minutach takiej zabawy), doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wrzucamy pokrojoną na kawałki ośmiornicę oraz małże (wcześniej rozmrożone i wypłukane), smażymy kilka minut, aby danie było gorące, zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę zimnego masła, mieszamy i wykładamy na talerze. Przed podanie, posypujemy posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Ośmiornica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować