Rukola z truskawkami w occie balsamicznym

4.49 (162 ocen)

  • 10 min

Gorycz rukoli i słodycz truskawki, a wszystko to z kroplą emulsji z oleju z oliwek i octu balsamicznego - jednym słowem poezja!

  • 10 min

Składniki:

  • 200 -250 g rukola
    50 g ulubionego sera ( wg znawców powinna być grana padana w kawałkach, ale przetestowałam różne sery i praktycznie z każdym komponuje się dobrze)
    100 grtruskawki swieże
    olej z oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego
    pieprz biały do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Rukola z truskawkami w occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej z oliwek i ocet balsamiczny wlać do małego słoiczka, zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się emulsja – sos, którym polejemy rukolę. Ser pokroić w małe kawałeczki, truskawki w plastry lub na 4 części. Do szerokiej misy włożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać truskawki, ser, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie polać emulsją z oleju i octu balsamicznego. Wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować