Sos ze świeżych grzybów leśnych

4.39 (189 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Leśne grzyby warto wykorzystać od razu! Sos ze świeżych grzybów to doskonały sposób na smaczne danie. Prosty przepis, a smak wyjątkowy! Sos ze świeżych grzybów pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 0,5-0,7kg świeżych grzybów leśnych(podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kozaki, zajączki)
    2 cebule
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    łyżka mąki pszennej
    5 łyżek śmietany
Wystaw ocenę:

4.39 (189 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos ze świeżych grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos z grzybów 1. Świeże grzyby przebrać, oczyścić i opłukać.
  • Sos z grzybów 2. Pokroić na dowolne kawałki i wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut. Odcedzić na sicie.
  • Sos z grzybów leśnych 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i podlać troszkę wody, dodać przyprawy i grzyby. Dusić pod przykryciem ok 15 minut, ciągle mieszając by nie przywarły.
  • Sos z grzybów leśnych 4. Gdy grzyby będą już miękkie, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną. Sos ze świeżych grzybów podawać z pieczywem lub ziemniaczkami. Można posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować