Leśne grzyby warto wykorzystać od razu! Sos ze świeżych grzybów to doskonały sposób na smaczne danie. Prosty przepis, a smak wyjątkowy! Sos ze świeżych grzybów pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.
Sos ze świeżych grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże grzyby przebrać, oczyścić i opłukać.
2.Pokroić na dowolne kawałki i wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut. Odcedzić na sicie.
3.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i podlać troszkę wody, dodać przyprawy i grzyby. Dusić pod przykryciem ok 15 minut, ciągle mieszając by nie przywarły.
4.Gdy grzyby będą już miękkie, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną. Sos ze świeżych grzybów podawać z pieczywem lub ziemniaczkami. Można posypać koperkiem.
Komentarze