Sos czekoladowy z pieca

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Deser który przypadnie do gustu miłośnikom czekolady. Aby złamać nieco jego słodycz podałam go z kwaskowatymi malinami, polecam :) Przepis z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery".

  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 115 gramów
    - gorzka czekolada: 115 gramów
    - cukier (w oryginalnym przepisie 115 g): 100 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka tortowa: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Sosy

Sos czekoladowy z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy w kosteczkę i wkładamy do rondelka.

    Na wierzch kładziemy kosteczki czekolady.

    Na małym ogniu rozpuszczamy całość, mieszając do połączenia składników.

    Gdy masa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem przez ok. 10 sekund.

    Roztopioną czekoladę wlewamy do jajek i krótko mieszamy trzepaczką.

    Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.
  • Sos czekoladowy z pieca 3. Masę przelewamy do kokilek i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

    Deser będzie gotowy gdy po poruszeniu kokilki środek deseru nieznacznie zareaguje na wstrząs.

    Należy uważać aby nie piec go za długo ponieważ wtedy wyjdzie nam murzynek ;)

    Możemy podać go z malinami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować