Śmietanowo- czekoladowa góra rozmaitości

0 (0 ocen)

Mój autorski przepis na coś baaardzo pysznego ;)

Składniki:

  • - 500ml śmietanki 30%
    - 250g serka mascarpone
    - 150g mleka w proszku
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - szklanka gorącej wody
    - tabliczka mlecznej czekolady (100g)
    - 100g żurawiny suszonej
    - 100g malin
    - 200g truskawek + kilka do dekoracji
    - kilka małych , okrągłych biszkopcików
    - 50g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowo- czekoladowa góra rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Wszystko mieszamy. Dodajemy połamane biszkopciki, żurawinę, truskawki i maliny i wszystko razem mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie mieszamy z masą śmietanowo-serową , wkładamy do okrągłej miski i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ( konsystencja będzie bardziej jak mus niż jak galaretka) Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę . Wyciągamy mus z lodówki, przekładamy na talerz ( powinno ładnie odejść) i polewamy go płynną czekoladą. Dekorujemy truskawkami i ew. liśćmi mięty. Mi została jeszcze czekolada z polewy, więc jak zastygła połamałam ją i dołożyłam jako dekorację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować