Śledzie cytrynowe

4.5 (191 ocen)

  • 15 min

Śledzie w nowej, niecodziennej odsłonie. Idealne na świąteczny stół.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g śledzi solonych
    · 500 g cytryn
    · 1 łyżka stołowa ziaren ziela angielskiego
    · 8 liści laurowych
    · szczypta czarnuszki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xns28e 1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi.
  • image-0fp7328 2. Połowę cytryn (250 g) kroimy w cienkie plasterki a z drugiej połowy (250 g) wyciskamy sok. Śledzie kroimy w paski.
  • image-0cvxjoo 3. W słoiku układamy warstwami cytrynę i śledzie, przekładając liśćmi i zielem angielskim. Na końcu dodajemy szczyptę czarnuszki i zalewamy wszystko sokiem z cytryny.
  • image-0jmfuqp 4. Odstawiamy do lodówki na tydzień. Przed podaniem skrapiamy obficie olejem lub oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować