Śląska makiełka

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować, więc do moich obowiązków należy przygotowanie makiełki na wigilijną kolacją, do której siadam wraz z mężem i naszymi rodzicami.

Składniki:

  • ● długa, może być lekko czerstwa, bułka
    ● 800 g sparzonego i zmielonego dwa razy maku
    ● szklanka miodu
    ● bakalie: orzechy, rodzynki, figi, migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląska makiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Do maku dodajemy miód i dolewamy taką ilość przegotowanej wody, aby masa makowa miała konsystencję rzadkiej śmietany. Bułkę kroimy na kromki średniej grubości.
  • 2. Wykładamy dno salaterki warstwą bułki, aby nie było prześwitów. Następnie zalewamy bułkę masą makową, a z wierzchu obficie posypujemy bakaliami. Przykrywamy kolejną warstwą bułki i ponownie zalewamy makiem, aż salaterka będzie wypełniona.
  • 3. Makiełkę wstawiamy do lodówki na około 5 godzin, żeby warstwy bułki dobrze nasiąknęły makiem.

Porady

RADA Moniki Rubachy Im więcej różnych bakalii, tym makiełka jest smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12_2007

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować