Tradycyjne danie z mojego regionu:).Pyszna krucha wołowinka.
4 godz. 20 min
Dla 4 osób
Składniki:
mięso wołowe np.łopatka,cebula,ogórki kiszone,boczek wędzony,musztarda,pieprz,sól,odrobina oleju rzepakowego do smażenia,trochę mąki
Składników w zależnosci od ilosci miesa -ja na 8 średnich rolad daję 2 cebule nie za duze ,3 ogórki kiszone tez nie za duże,ok 120 g boczku
Dodatkowo-nitka
1.Mięso pokroić w plastry ok 2 cm,rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię .Cebulę,ogórki i boczek pokroić w drobna kostkę wymieszać z musztardą ok2 łyżeczek .
Rozbite mięso solimy i pieprzymy z obu stron,z jednej smarujemy lekko musztardą nakładamy nasz farsz i zwijamy ,rolady obwijamy ściśle nitka aby się nie rozpadły .Na rozgrzaną patelnię dajemy trochę oleju i smażymy nasze rolady dość mocno na brązowy kolor,nie przypalić bo będą gorzkie,mają mieć ciemno brązowy kolor.Usmazone przekładamy do garnka,na patelnie po smażeniu wlewamy wodę i ściągamy wszystko co zostało i przelewamy do rolad tak aby porządnie zakryło wszystkie ,gotujemy do miękkości ok 1,5 godziny .Po tym czasie wyjąc rolady i odwinąć nitki .Sos doprawić sola i pieprzem .W wodzie wymieszać mąkę ok 0,5szklanki wody, 1łyżka mąki i dolać powoli do sosu w zależności jak gesty chcemy sos .Sos zagotować włożyć rolady i chwilę podgrzać.
Smacznego :)
Porady
Podawać z kluskami śląskimi lub czarnymi jak u mnie .Można również z ziemniakami co kto woli :)
Komentarze