Przepis pochodzi z książki Signe Johansen - „Scandilicious Baking
Składniki:
Składniki na ciasto, ok.12 sztuk:
325 ml mleka
50 g stopionego masła
500 g mąki pszennej
75 g cukru
1,5 łyżeczki zmielonego kordamonu
pół łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
1 jajko
kokos
cukier puder
Składniki na budyń:
4 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
75 g cukru
Skoleboller- norweskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego masło, cukier, roztrzepane jajko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, kordamon i mleko z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. Do wyrośnięcia.
2.Budyń; mleko zagotowujemy z połową cukru. Jajka ubijamy z cukrem ,aż będą białe i puszyste , dodajemy do nich mąkę i 100 ml mleka , miksujemy. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Odstawiamy.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki , układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i stopką kieliszka na wino robimy w każdej bułeczce wgłębienie (najlepiej wysmarować stopkę olejem ). Wgłębienia wypełniamy budyniem.
4.Pieczemy 15 minut w temp.190 st. Studzimy i dekorujemy lukrem z cukru pudru oraz kokosem.
Komentarze