Skoleboller- norweskie bułeczki

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi z książki Signe Johansen - „Scandilicious Baking

Składniki:

  • Składniki na ciasto, ok.12 sztuk:
    325 ml mleka
    50 g stopionego masła
    500 g mąki pszennej
    75 g cukru
    1,5 łyżeczki zmielonego kordamonu
    pół łyżeczki soli
    7 g suchych drożdży
    1 jajko
    kokos
    cukier puder
    Składniki na budyń:
    4 żółtka
    40 g mąki ziemniaczanej
    500 ml mleka
    75 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Skoleboller- norweskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego masło, cukier, roztrzepane jajko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, kordamon i mleko z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. Do wyrośnięcia.
  • 2. Budyń; mleko zagotowujemy z połową cukru. Jajka ubijamy z cukrem ,aż będą białe i puszyste , dodajemy do nich mąkę i 100 ml mleka , miksujemy. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Odstawiamy.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki , układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i stopką kieliszka na wino robimy w każdej bułeczce wgłębienie (najlepiej wysmarować stopkę olejem ). Wgłębienia wypełniamy budyniem.
  • 4. Pieczemy 15 minut w temp.190 st. Studzimy i dekorujemy lukrem z cukru pudru oraz kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować