• Sernikowa babka

    Dodane przez: Agiatis

  • Sernik w kształcie babki? Dlaczego nie? Rodzinka była zaskoczona, gdy po przekrojeniu ciasta okazało się,iż wcinają.... sernik:)

  • Składniki

    - twaróg półtłusty-kostka: 1100 gramów
    - jajka: 8 sztuk
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - cukier: 40 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 100 gramów
    - masło do posmarowania blachy: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

  • Sposób przygotowania

    1.

    Nastawiamy piekarnik na 200*C

    2.

    Do melaksera wrzucić pokrojony na mniejsze części ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek. Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną. Przekładamy masę do dużej miski.

    3.

    Ubijamy białka ze szczyptą soli.

    4.

    Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość.

    5.

    Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut.

    6.

    Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia.

    7.

    Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:) Smacznego!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, zima, Wielkanoc, konkurs_wielkanocny, wiosna, jesień, Sernik wielkanocny
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: Agiatis

Agiatis 334

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-14T17:59:28+01:00

367 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »