Sernik "złota rosa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i wylepiamy nim dno blaszki 28x40 cm. Odstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
2.SER:
Jaja, żółtka i cukier ucieramy do białości. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180 st. C przez ok. 1,5 h.
3.PIANA Z ROSĄ:
Po ok. 1,5 h, kiedy sernik jest już praktycznie gotowy (należy sprawdzać sernik patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze inaczej) wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy, by troszeczkę opadł.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy ją na sernik. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 min, uważając przy tym, by nie zrobiła nam się beza. Rosa pojawi się po chwili.
Porady
Sernik wychodzi bardzo wysoki, delikatny i smaczny.
Komentarze