Sałatka pełna zdrowia

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybka, smaczna i baaaardzo sycąca sałatka - idealna na kolację, podwieczorek lub drugie śniadanie w pracy.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 paczki szpinaku baby
    - 1/2 paczki roszponki lub rukoli
    - 3 jaja na twardo
    - kilka oliwek (ja użyłam zielonych)
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - 1/2 obranej gruszki
    - 50 g sera feta lub gorgonzola (oba świetnie się sprawdzają, ale jeśli ktoś woli kuleczki mozzarelli, to również mogą być)
    - garść prażonego słonecznika i orzechów

    sos: wszystkie składniki łączymy razem i energicznie mieszamy do połączenia (chcemy uzyskać smak słodko-ostry z nutą kwasku):
    - duża łyżka miodu prawdziwego
    - płaska łyżka musztardy (miodowa, dijon, angielska - im ostrzejsza tym większy umiar zachowujemy w dodawaniu - ma być wyraziście, ale nie przesadnie ostro)
    - sok z 1/2 cytryny
    - łyżka wody
    - opcjonalnie dla złagodzenia smaku - łyżeczka majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pełna zdrowia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak i rukolę (roszponkę) rozkładamy na talerzach. Wykładamy jajka oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki, całe oliwki oraz gruszkę i ser pokrojone w kostkę. Posypujemy prażonym słonecznikiem i orzechami, a na koniec polewamy wszystko sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować