Szybka, smaczna i baaaardzo sycąca sałatka - idealna na kolację, podwieczorek lub drugie śniadanie w pracy.
5 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- 1/2 paczki szpinaku baby
- 1/2 paczki roszponki lub rukoli
- 3 jaja na twardo
- kilka oliwek (ja użyłam zielonych)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 obranej gruszki
- 50 g sera feta lub gorgonzola (oba świetnie się sprawdzają, ale jeśli ktoś woli kuleczki mozzarelli, to również mogą być)
- garść prażonego słonecznika i orzechów
sos: wszystkie składniki łączymy razem i energicznie mieszamy do połączenia (chcemy uzyskać smak słodko-ostry z nutą kwasku):
- duża łyżka miodu prawdziwego
- płaska łyżka musztardy (miodowa, dijon, angielska - im ostrzejsza tym większy umiar zachowujemy w dodawaniu - ma być wyraziście, ale nie przesadnie ostro)
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka wody
- opcjonalnie dla złagodzenia smaku - łyżeczka majonezu
Sałatka pełna zdrowia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak i rukolę (roszponkę) rozkładamy na talerzach. Wykładamy jajka oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki, całe oliwki oraz gruszkę i ser pokrojone w kostkę. Posypujemy prażonym słonecznikiem i orzechami, a na koniec polewamy wszystko sosem.
Komentarze