Sernik „Złota Rosa”

4.51 (152 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo efektowny sernik „ Złota Rosa”, należy do tych puszystych, które rozpływają się w ustach. Masa serowa jest wilgotna i miękka, a duża ilość delikatnej pianki na wierzchu sprawia, że jest bardzo lekki

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód z ciasta
    1 szklanka mąki
    100 g cukru
    100 g margaryny
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg sera białego (użyłam z wiaderka)
    4 jajka
    4 żółtka
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju roślinnego
    sok z połowy cytryny
    2 szklanki mleka
    2 budynie bez cukru (waniliowy i śmietankowy)

    Piana z białek:
    4 białka
    ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik „złota rosa” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy, umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy podsypując mąką. Ciasto umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (25/25 cm). Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
    Składniki na masę serową umieszczamy w dużej, głębokiej misce, miksujemy mikserem na wysokich obrotach, przez 7 minut. Masa serowa będzie rzadka co spowoduje, że sernik po upieczeniu będzie miękki i puszysty. Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
    Przed końcem pieczenia ubijamy pianę zimnych białek pozostałych z masy serowej. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Pianę przekładamy na sernik i pieczemy jeszcze 15 minut. Pianka ma być lekko brązowa, nie może zbyt mocno przyrumieniona, bo po upieczeniu nie utworzą się kropelki złotej rosy.
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy na złotą rosę na pianie.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować