Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Później wlewamy wodę,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze ubijamy chwilę. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp. 200 stopni około 25 minut.Studzimy.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Margarynę utrzeć i połączyć z jajkami.Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku (3-4łyżki). Ser połączyć z margaryną i jajkami. Dodać żelatynę. Na samym końcu dodać ubite białka. Do gotowej masy dodać rodzynki.
Na biszkopt wylać gotową masę serową. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretkę.Wsadzić do lodówki by masa dobrze stężała.
Komentarze