Truskawkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier ubity z żółtkami. Następnie przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. Wylać na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 180 C. Pozostawić do ostudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na 3 części. Śmietanę kremówkę ubić,na końcu dodać cukier i wymieszać. Truskawki płuczemy i kroimy na małe kawałki. Dolną część biszkopta smarujemy dżemem,kładziemy następną warstwę biszkoptu i wykładamy część śmietany i wrzucamy na nią część pokrojonych truskawek( resztę zostawiamy do ozdoby). Na koniec kładziemy ostatnią część biszkoptu. Całość smarujemy śmietaną wyrównując powierzchnię i posypujemy kawą. Dekorujemy szprycą i układamy truskawki.
Komentarze