Truskawkowy tort

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Prosty tort i bardzo pyszny. Kiedy zaczyna się sezon na truskawki trzeba to wykorzystać.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    -1 litr śmietany kremówki
    -1 kg truskawek
    -cukier (8 łyżek)
    -dżem
    -trochę kawy

Truskawkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier ubity z żółtkami. Następnie przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. Wylać na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 180 C. Pozostawić do ostudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na 3 części. Śmietanę kremówkę ubić,na końcu dodać cukier i wymieszać. Truskawki płuczemy i kroimy na małe kawałki. Dolną część biszkopta smarujemy dżemem,kładziemy następną warstwę biszkoptu i wykładamy część śmietany i wrzucamy na nią część pokrojonych truskawek( resztę zostawiamy do ozdoby). Na koniec kładziemy ostatnią część biszkoptu. Całość smarujemy śmietaną wyrównując powierzchnię i posypujemy kawą. Dekorujemy szprycą i układamy truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy