Placek "truskawkowe niebo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Następnie dodać żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i wodę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki ze sobą.Gotowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 C około 15 minut (sprawdzić patyczkiem czy nie ma surowego ciasta). Ostudzić gotowy spód.
Budynie ugotować na wodzie w około 2 szklankach wody. Gdy przestygną utrzeć je na jednolitą masę razem z margaryną i dodać około 3 łyżek cukru pudru. Galaretkę ugotować w 1 szklance wody,gdy ostygnie i zacznie tężeć połączyć z masą budyniową. Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt. Na wierzch wyłożyć śmietanę kremówkę ubitą z cukrem (około 4łyżki cukru). Całość dekorujemy herbatnikami.
Komentarze