Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. W zimie można przemycić odrobinę lata :-)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
sernik (na blachę 23 x 38 cm):
1 i ½ kg sera z wiaderka
200 g masła
14 jaj (średniej wielkości)
½ kg cukru kryształu
małe opakowanie cukru wanilinowego
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany
mus truskawkowy:
1 kg truskawek mrożonych
3 galaretki truskawkowe
1 szkl. wrzącej wody
masa śmietanowa:
660 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
wafelek w czekoladzie (np. Grześki lub Princessa)
Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik: masło utrzeć z żółtkami i połową cukru kryształu. Stopniowo dodawać ser, na koniec dodać śmietanę i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 70 minut w temp. 160 stopni.
2.Mus truskawkowy: truskawki odmrozić i zblendować, podgrzać. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dodać do truskawek i odstawić do wystudzenia.
3.Masa śmietanowa: żelatynę zalać zimną wodą (tak żeby przykryło) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, stopniowo dodawać letnią żelatynę.
4.Przełożenie: ser-mus truskawkowy -masa śmietanowa- starty lub pokrojony wafelek
Porady
Masy sernikowej jest dużo więc proponuję dobrze obłożyć papierem blaszkę.
Ser wyjąć z blachy jak będzie zimny.
Komentarze