Sernik z truskawkami

5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. W zimie można przemycić odrobinę lata :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • sernik (na blachę 23 x 38 cm):
    1 i ½ kg sera z wiaderka
    200 g masła
    14 jaj (średniej wielkości)
    ½ kg cukru kryształu
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki śmietany

    mus truskawkowy:
    1 kg truskawek mrożonych
    3 galaretki truskawkowe
    1 szkl. wrzącej wody

    masa śmietanowa:
    660 ml śmietany 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    dodatkowo:
    wafelek w czekoladzie (np. Grześki lub Princessa)
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik: masło utrzeć z żółtkami i połową cukru kryształu. Stopniowo dodawać ser, na koniec dodać śmietanę i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 70 minut w temp. 160 stopni.
  • 2. Mus truskawkowy: truskawki odmrozić i zblendować, podgrzać. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dodać do truskawek i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Masa śmietanowa: żelatynę zalać zimną wodą (tak żeby przykryło) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, stopniowo dodawać letnią żelatynę.
  • 4. Przełożenie: ser-mus truskawkowy -masa śmietanowa- starty lub pokrojony wafelek

Porady

Masy sernikowej jest dużo więc proponuję dobrze obłożyć papierem blaszkę. Ser wyjąć z blachy jak będzie zimny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować