Sernik z truskawkami

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Truskawkowy smakołyk na zimno puszysty,kremowy i lekki jak pianka.
Przygotowałam go w małej foremce,to porcja w sam raz na niedzielnie popołudnie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na spód:
    150 g herbatników
    70 g roztopionego masła
    na masę:
    800 g twarogu sernikowego
    250 g mascarpone
    150 g cukru pudru
    3 kopiate łyżki żelatyny
    1 szklanka musu z truskawek
    dodatkowo:
    galaretka truskawkowa
    szklanka wrzątku
    czekolada mleczna
    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozdrobnić w malakserze,dodać masło i wylepić dno tortownicy(18 cm)
    Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wrzątku,odstawić do ostudzenia.
    Twaróg zmiksować z mascarpone,dodać cukier i wymieszać.
    Masę serową podzielić na trzy części.
    Do pierwszej części dodać 3/4 szklanki musu,do drugiej 1/4 musu,a trzecią pozostawić bez dodatków.
  • 3. W odrobinie wrzącej wody rozpuścić łyżkę żelatyny,ostudzić i wymieszać z ciemniejszą masą,masę wylać na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki do stężenia.
    Na dobrze stężałą masę truskawkową wylać lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki.
    Z pozostałymi częściami mas postąpić tak samo jak z pierwszą.
  • 4. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w miseczce nad parą i polać wierzch sernika.
    Na wierzchu ułożyć świeże truskawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik na zimno z truskawkami

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sernik z truskawkami

Elcia84 Pyszny sernik na zimno

To może cię zainteresować