Truskawkowy smakołyk na zimno puszysty,kremowy i lekki jak pianka.
Przygotowałam go w małej foremce,to porcja w sam raz na niedzielnie popołudnie.
1 godz. 10 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
na spód:
150 g herbatników
70 g roztopionego masła
na masę:
800 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
150 g cukru pudru
3 kopiate łyżki żelatyny
1 szklanka musu z truskawek
dodatkowo:
galaretka truskawkowa
szklanka wrzątku
czekolada mleczna
truskawki do dekoracji
Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozdrobnić w malakserze,dodać masło i wylepić dno tortownicy(18 cm)
Wstawić do lodówki na 30 minut.
2.Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wrzątku,odstawić do ostudzenia.
Twaróg zmiksować z mascarpone,dodać cukier i wymieszać.
Masę serową podzielić na trzy części.
Do pierwszej części dodać 3/4 szklanki musu,do drugiej 1/4 musu,a trzecią pozostawić bez dodatków.
3.W odrobinie wrzącej wody rozpuścić łyżkę żelatyny,ostudzić i wymieszać z ciemniejszą masą,masę wylać na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki do stężenia.
Na dobrze stężałą masę truskawkową wylać lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki.
Z pozostałymi częściami mas postąpić tak samo jak z pierwszą.
4.Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w miseczce nad parą i polać wierzch sernika.
Na wierzchu ułożyć świeże truskawki.
Komentarze