Bardzo dobry, wilgotny, z nutą pomarańczy - idealny na przyjęcie czy śniadanie Wielkanocne.
4 godz.
Składniki:
Z podanych niżej składników wychodzi sernik o wysokości ok. 2-2,5 cm, na okrągłą lub kwadratową blachę 22cm. Dodając owoce i galaretkę, optycznie go podwyższamy.
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- aromat pomarańczowy lub cytrynowy
- 1/2 kg twarogu do sernika (kupuję w wiadereczkach z Włoszczowej lub President)
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 pomarańcze świeże
- galaretka pomarańczowa
Sernik z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy wraz z cukrem, masłem i aromatem (można mikserem), po czym dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Następnie do powstałej masy dodajemy porcjami ser i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
2.Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową, całość mieszamy łyżką, a następnie dodajemy ubite wraz ze szczyptą soli białka i całość delikatnie łączymy (nie mikserem!).
3.Gotową masę serową wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy 1 godzinę w 175'C.
4.Po ostudzeniu sernika, nakładamy na wierzch plasterki lub kawałki obranej pomarańczy i zalewamy wierzch tężejącą już, pomarańczową galaretką. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Komentarze