Sernik kokosowy z żelką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik jest niebiańsko pyszny! Kolejny z moich ulubionych! Smak kokosa jest wszechobecny w masie serowej - cukier kokosowy, wiórki kokosowe, kokosowe cukierki! Przełamaniem smaku jest żelka pomarańczowa przygotowana ze świeżego soku z pomarańczy. Pieczony w kąpieli wodnej sernik zyskał dodatkowo idealnego kremowego smaku! Trudno opisać smak - trzeba po prostu go zjeść!

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    285 g ciastek Oreo
    75 g masła

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    0,5 szklanki cukru kokosowego
    4 jajka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    130 g kokosowych cukierków (np. michałki)
    0,5 szklanki śmietany 30%
    0,5 szklanki wiórków kokosowych

    Żelka pomarańczowa:
    1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy deserowych
    3 łyżki syropu trzcinowego
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w 1 łyżce wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik kokosowy z żelką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy lub blendujemy na pył. Masło rozpuszczamy i przelewamy do ciastek. Całość dokładnie mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wygładzamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (bez termo obiegu). Cukierki kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonych i przestudzonych cukierków wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczką aby masa się nie zważyła, zahartowaną przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe.  Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. 
    Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz syrop trzcinowy przelewamy do garnka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować