Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym spodzie

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty sernik, w którym smak orzeźwiających truskawek świetnie komponuje się z delikatną masą z waniliowych serków ułożonych na chrupiących mocno czekoladowych wafelkach. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia. Nikt nie będzie w stanie się oprzeć!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    300g czekoladowych wafelków

    Masa serowo-waniliowa:
    800g serka homogenizowanego waniliowego
    200g śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    60ml mleka
    6 łyżeczek żelatyny

    Mus truskawkowy:
    500g truskawek (mogą być mrożone)
    1 truskawkowa galaretka

    Polewa:
    60g mlecznej czekolady
    1 łyżeczka masła
    3 łyżeczki śmietanki 30%

    Dekoracja:
    200g śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    50g czekoladowych wafelków
    3-4 sztuki truskawki
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowo-waniliowa:
    Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • 2. Mus truskawkowy:
    Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 4. Formę o wymiarach 39cmx10cm wyłożonej folią spożywczą wyłożyć wafelkami, wylać masę serowo-waniliowa i wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wylać tężejący mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki na około 15minut . Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, polać boki ciasta polewą czekoladową, na wierzchu udekorować bitą śmietaną ubitą z cukrem, truskawkami i pokrojonymi w kwadratowe kawałki wafelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować