Sernik z brzoskwiniami pod pierzynką

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Jeden z moich ulubionych. Przepis na ten pyszny sernik dostałam od mojej teściowej. Jest bardzo puszysty, delikatny i wilgotny.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki,
    kostka masła,
    5 żółtek,
    3 łyżki cukru pudru,
    1 ½ proszku do pieczenia,
    Masa serowa:
    1 ½ kg sera białego zmielonego,
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
    1 szklanka cukru pudru,
    kostka masła ( najlepiej zetrzeć na tarce),
    2 jajka,
    Pianka (pierzynka):
    5 białek,
    ½ szklanki cukru,
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Sernik z brzoskwiniami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć formę do pieczenia(z papierem do pieczenia), a drugą schłodzić w lodówce.
  • 2. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać razem. Całość wylać na wcześniej przygotowane ciasto.
  • 3. Na masę serową układamy brzoskwinie
  • 4. Ubijamy piane z 5 białek na sztywno, następnie dodajemy ½ szklanki cukru, jeszcze chwile ubijamy, dodajemy budyń, mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy na brzoskwinie.
  • 5. Na białka ścieramy drugą część ciasta (lub skubiemy na małe kawałki). Pieczemy w 180 stopniach około 50 min. Smacznego!

Porady

Długość pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować