Przepis na ten sernik znalazłam na blogu Moje Wypieki (trochę go zmodyfikowałam) Bardzo puszysty, delikatny sernik z kawałkami brzoskwiń, pod kokosową pierzynką. Pycha! Polecam
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła/ margaryny
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera mielonego z wiaderka (na serniki) w temperaturze pokojowej
1 op. budyniu śmietankowego
¾ szkl. drobnego cukru do wypieków
½ szkl. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
2 szkl. pełnego mleka w temperaturze pokojowej
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
4 żółtka w temperaturze pokojowej
aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii (kilka kropel)
Kokosowa pierzynka:
6 białek (te pozostałe z masy serowej i ciasta!) w temperaturze pokojowej
100g. wiórków kokosowych
½ szkl. cukru pudru
Dodatkowo:
brzoskwinie (z puszki lub świeże) pokrojone w plastry
Sernik z brzoskwiniami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzić w zamrażalce 20 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na kształt blachy o wymiarach 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.. Ciasto przełożyć do blachy, dobrze poprzyklejać. Piec w 170st.C około 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
2.Masa serowa: Wszystkie składniki dobrze ze sobą zmiksować. Masę wylać na podpieczony i ostudzony spód. Piec w kąpieli wodnej w 180st.C około 45 minut. Na gorący sernik ułożyć plastry brzoskwiń.
3.Kokosowa pierzynka: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, cały czas miksować. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Piec w 180st.C około 15-20 minut w kąpieli wodnej. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozostawić do ostudzenia. Smacznego! (sernik najlepiej smakuje drugiego dnia)
Komentarze