Sernik tradycyjny

4.47 (161 ocen)

  • 2 godz. 30 min

W ostatniej chwili, gdy okazało się że przepis mamy niestety nie został przeze mnie zapisany, musiałam szukać innego i ten przepis świetnie się sprawdził.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 x 35

    Na spód:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%
    1 cukier wanilinowy (16g)
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1,5 kg sera twarogowego półtłustego (u mnie 1 kg President i 0,5 kg Garwolińskiego)
    250g margaryny (o temp. pokojowej)
    2 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego (nie słodzonego)
    1 kopiasta łyżka kaszy manny błyskawicznej
    9 żółtek
    9 białek
    szczypta soli
    100 g rodzynek

    masło do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu sernika mieszamy, zagniatamy do momentu połączenia się, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (na minimum 1 godzinę).
  • 2. W dużym naczyniu (miska, garnek) ucieramy margarynę stopniowo dodając cukier puder - miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku, po czym stopniowo dodajemy ser twarogowy. Po wmieszaniu całego sera dodajemy budyń wraz z kaszą manną.
  • 3. Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów i trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy.
  • 4. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Po około 10 minutach odcedzamy i odstawiamy.
  • 5. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę i i delikatnie łączymy z masą serową (za pomocą łyżki). Dodajemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  • 6. Masę serową wykładamy na przestudzony spód i wyrównujemy powierzchnię łyżką. Ciasto powinno wypełniać blachę po brzegi.
  • 7. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch sernika zbyt szybko zbyt szybko się przyrumieni przykryj go folią aluminiową.
  • 8. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 15 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika, pozostawiając w nim sernik na dalsze 20 minut. W ten sposób unikniemy szybkiego opadnięcia i popękania wierzchu ciasta.
  • 9. Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować