W ostatniej chwili, gdy okazało się że przepis mamy niestety nie został przeze mnie zapisany, musiałam szukać innego i ten przepis świetnie się sprawdził.
Masa serowa:
1,5 kg sera twarogowego półtłustego (u mnie 1 kg President i 0,5 kg Garwolińskiego)
250g margaryny (o temp. pokojowej)
2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego (nie słodzonego)
1 kopiasta łyżka kaszy manny błyskawicznej
9 żółtek
9 białek
szczypta soli
100 g rodzynek
Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu sernika mieszamy, zagniatamy do momentu połączenia się, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (na minimum 1 godzinę).
2.W dużym naczyniu (miska, garnek) ucieramy margarynę stopniowo dodając cukier puder - miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku, po czym stopniowo dodajemy ser twarogowy. Po wmieszaniu całego sera dodajemy budyń wraz z kaszą manną.
3.Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów i trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy.
4.Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Po około 10 minutach odcedzamy i odstawiamy.
5.Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę i i delikatnie łączymy z masą serową (za pomocą łyżki). Dodajemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
6.Masę serową wykładamy na przestudzony spód i wyrównujemy powierzchnię łyżką. Ciasto powinno wypełniać blachę po brzegi.
7.Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch sernika zbyt szybko zbyt szybko się przyrumieni przykryj go folią aluminiową.
8.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 15 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika, pozostawiając w nim sernik na dalsze 20 minut. W ten sposób unikniemy szybkiego opadnięcia i popękania wierzchu ciasta.
9.Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze