Sernik na zimno z musem z truskawek

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Połączenie truskawek i sera chyba nikomu nie jest obce, a wiadome proste połączenia są najlepsze. Sernik nie wymaga pieczenia więc napewno wam się uda.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 350 g sera twarogowego zmielonego lub z wiaderka
    100 g serka homogenizowanego
    250 jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej wg uznania)
    1 cukier waniliowy
    1 opakowanie żelatyny-fix z Dr. Oetkera (można użyć zwykłej żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
    400-500 g truskawek
    1 łyżeczka żelatyny
    galaretka truskawkowa
    opakowanie biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z musem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrągłą formę wykładamy biszkoptami. Zagotowujemy w czajniku wodę. Sery i jogurt wrzucamy do jednej miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy do połączenia serów. Do wysokiego naczynia wlewamy 150 ml gorącej, ale nie wrzącej wody i wsypujemy zawartość Żelatyny-fix. Następnie naszą masę żelatynową miksujemy mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Rozpuszczoną żelatynę powoli wlewamy do sera i miksujemy. Następnie przelewamy do formy, równamy wierzch i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny do stężenia.
  • 2. Gdy masa serowa odpowiednio stężeje możemy zabrać się za przygotowywanie musu truskawkowego. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody dodając dodatkowo łyżeczkę żelatyny. Odstawiamy na chwile aby żelatyna mogła się rozpuścić. Następnie galaretkę energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny. Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera, a następnie dodajemy powoli galaretkę. Masę truskawkową przelewamy na masę serową. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Porady

Ciasto podajemy ozdobione truskawkami lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować