Połączenie truskawek i sera chyba nikomu nie jest obce, a wiadome proste połączenia są najlepsze. Sernik nie wymaga pieczenia więc napewno wam się uda.
3 godz.
Składniki:
350 g sera twarogowego zmielonego lub z wiaderka
100 g serka homogenizowanego
250 jogurtu naturalnego
2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej wg uznania)
1 cukier waniliowy
1 opakowanie żelatyny-fix z Dr. Oetkera (można użyć zwykłej żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
400-500 g truskawek
1 łyżeczka żelatyny
galaretka truskawkowa
opakowanie biszkoptów
Sernik na zimno z musem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrągłą formę wykładamy biszkoptami. Zagotowujemy w czajniku wodę. Sery i jogurt wrzucamy do jednej miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy do połączenia serów. Do wysokiego naczynia wlewamy 150 ml gorącej, ale nie wrzącej wody i wsypujemy zawartość Żelatyny-fix. Następnie naszą masę żelatynową miksujemy mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Rozpuszczoną żelatynę powoli wlewamy do sera i miksujemy. Następnie przelewamy do formy, równamy wierzch i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny do stężenia.
2.Gdy masa serowa odpowiednio stężeje możemy zabrać się za przygotowywanie musu truskawkowego. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody dodając dodatkowo łyżeczkę żelatyny. Odstawiamy na chwile aby żelatyna mogła się rozpuścić. Następnie galaretkę energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny. Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera, a następnie dodajemy powoli galaretkę. Masę truskawkową przelewamy na masę serową. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Porady
Ciasto podajemy ozdobione truskawkami lub bitą śmietaną.
Komentarze