Sernik na zimno z borówkami

4.5 (165 ocen)

sezonowy serniczek ...............

Składniki:


  • 350 g półtłustego twarogu
    1 duża śmietana 12% ( 400 g )
    cukier do smaku
    1 galaretka agrestowa
    2/3 szk gorącej przegotowanej wody
    1 galaretka cytrynowa
    350 g borówki amerykańskiej
    500 ml gorącej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę agrestowa dokładnie rozpuścić w 2/3 szk wody. Twaróg dokładnie utrzeć z cukrem ( cukru według uznania, do smaku ), następnie dodać śmietanę i jeszcze chwilę miksować aż wszystko się połączy. Chłodną galaretkę wlać w trakcie mieszania i gotową masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Potem tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.
  • 2. Borówki umyć, osuszyć. Galaretkę cytrynową wymieszać z wodą i wystudzić. Gdy masa serowa jest ścięta wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzch wysypać borówki i delikatnie zalać galaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki. Podawać najlepiej po kilku godzinach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować