Sernik na zimno z borówkami

0 (0 ocen)

Kremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie.

Składniki:

  • (forma o średnicy 28 cm)
    750 g sera białego twarogowego mielonego
    200 ml śmietany 30%
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki agrestowe
    250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej
    8 - 10 łyżek cukru pudru
    spód do sernika:
    200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj)
    100 g masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek.
    Dno formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą z herbatników.
  • 2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi.
  • 3. Ser zmiksować z dodatkiem cukru pudru (6 - 8 łyżek) i lekko tężejącymi galaretkami cytrynowymi. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodkie.
    Ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i delikatnie wmieszać ją w masę serową.
    Masę wyłożyć na spód z ciasteczek, a na wierzchu poukładać borówki i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  • 4. Po zastygnięciu sernik polać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi.
  • 5. Jak widać na zdjęciach u mnie efekt jest nieco inny niż opisałam, gdyż zbyt szybko zaczęłam polewać sernik galaretką. Sernik nie był jeszcze zastygnięty, a galaretka zbyt płynna i zamiast na wierzchu spłynęła do środka sernika.
  • 6. Jeśli podoba się taki efekt, to należy podzielić masę serową na dwie części i po wyłożeniu jednej pozostawić ją do stężenia. Następnie wylać na nią część galaretki i pozwolić jej znów zastygnąć, a na to znów masę serową, borówki i galaretkę. W takiej sytuacji galaretki agrestowe najlepiej rozpuszczać oddzielnie, aby ostatnia nie stężała zbyt mocno.
  • 7. Sernik na zimno najlepiej kroi się na drugi dzień, przechowywać oczywiście w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować