Kremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie.
Składniki:
(forma o średnicy 28 cm)
750 g sera białego twarogowego mielonego
200 ml śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej
8 - 10 łyżek cukru pudru
spód do sernika:
200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj)
100 g masła
2 łyżki cukru
Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek.
Dno formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą z herbatników.
2.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi.
3.Ser zmiksować z dodatkiem cukru pudru (6 - 8 łyżek) i lekko tężejącymi galaretkami cytrynowymi. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodkie.
Ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i delikatnie wmieszać ją w masę serową.
Masę wyłożyć na spód z ciasteczek, a na wierzchu poukładać borówki i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
5.Jak widać na zdjęciach u mnie efekt jest nieco inny niż opisałam, gdyż zbyt szybko zaczęłam polewać sernik galaretką. Sernik nie był jeszcze zastygnięty, a galaretka zbyt płynna i zamiast na wierzchu spłynęła do środka sernika.
6.Jeśli podoba się taki efekt, to należy podzielić masę serową na dwie części i po wyłożeniu jednej pozostawić ją do stężenia. Następnie wylać na nią część galaretki i pozwolić jej znów zastygnąć, a na to znów masę serową, borówki i galaretkę. W takiej sytuacji galaretki agrestowe najlepiej rozpuszczać oddzielnie, aby ostatnia nie stężała zbyt mocno.
7.Sernik na zimno najlepiej kroi się na drugi dzień, przechowywać oczywiście w lodówce.
Komentarze