Sernik ten jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia a przy tym niezwykle smaczny. Borówki i herbatnikowy spód dodają mu wyjątkowości i doskonale się komponują - jednym słowem - pyyycha! :)
30 min
Składniki:
Składniki na blachę o wymiarach 20x35 cm:
około 200 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
3 łyżeczki żelatyny +
25 ml zimnej wody
250 g sera mascarpone
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie waniliowy)
250 g borówki amerykańskiej
2 galaretki truskawkowe +
500 ml gorącej wody
Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej z prostymi bokami bądź do tortownicy).
2.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia (najlepiej miskę z galaretkami włożyć do zimnej wody, by szybciej ostygły).
3.Twaróg przekładamy do miski, ubijamy go mikserem dodając po łyżce mascarpone.
4.Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut a następnie lekko podgrzewamy by rozpuścić żelatynę, na małym ogniu, mieszając – nie zagotowujemy.
5.Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitego serka i dokładnie mieszamy. Garnuszek z żelatyną lekko studzimy (np. oblewając zimną wodą) i taką żelatynę wlewamy do sera i dokładnie ubijamy mikserem.
6. Następnie do sera dodajemy -ubijając cały czas mikserem- po łyżce zimnej galaretki (płynnej, nie stężałej).
7.Na końcu dodajemy borówki i mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki.
8.Ciasto wkładamy do lodówki aż ser zastygnie, najlepiej na noc.
Komentarze