Sernik królewski z żurawiną

4.5 (180 ocen)

  • 20 min

Zamarzył mi się ten sernik, dlatego musiałam go upiec. Wyszedł pyszny, nie za słodki, od dziś mój faworyt wśród serników.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl. cukru
    3 szkl.mąki
    1 kostka margaryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    4 łyżki kakao

    masa serowa: 1 kg sera mielonego
    1 szkl. cukru
    2 łyżki miękkiego masła
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    op.suszonych żurawin (100g)
    olejek zapachowy( cytrynowy,waniliowy lub śmietankowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik królewski z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Składniki na ciasto dokładnie połączyć. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Zawinięte w woreczki włożyć do zamrażarki na pół godz.lub do lodówki na godzinę.
  • masa serowa 2. Masa serowa: masło połączyć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser, wymieszać. Wsypać budyń śmietankowy, żurawinę obtoczoną w mące i olejek. Wszystko razem połączyć.Ubić pianę z 7 białek, dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać.
  • 3. Wyjąć ciasto z zamrażalki. 2/3 ciasta wylepić na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem blaszkę (wym.24/35).Piec 15 min w temp.175 st. Wylać masę serową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce ( o grubych oczkach) drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piec przez 60 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować