Sernik królewski z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie połączyć. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Zawinięte w woreczki włożyć do zamrażarki na pół godz.lub do lodówki na godzinę.
2.Masa serowa: masło połączyć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser, wymieszać. Wsypać budyń śmietankowy, żurawinę obtoczoną w mące i olejek. Wszystko razem połączyć.Ubić pianę z 7 białek, dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać.
3.Wyjąć ciasto z zamrażalki. 2/3 ciasta wylepić na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem blaszkę (wym.24/35).Piec 15 min w temp.175 st. Wylać masę serową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce ( o grubych oczkach) drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piec przez 60 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Komentarze