Masa serowa:
1 kg sera białego (najlepszy twaróg tłusty, zmielony dwukrotnie, ale może być też wiaderkowy, lecz nie homogenizowany!)
2 jaja
1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
1 szkl cukru pudru
250 g masła lub margaryny
Sernik króla stanisława - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę, mniejszą zamrozić.
Po godzinie większą część ciasta kruchego wyjąć z lodówki i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 35x25 cm.
2.Masa serowa:
Ser, masło, jaja, cukier i budynie w proszku utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto kruche (surowe). Można na ser wyłożyć pokrojone brzoskwinie (ja pominęłam ten etap z powodu ich braku w spiżarni;).
3.Beza.:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Chwilę ubijać, aż cukier się rozpuści. Bezę wyłożyć na masę serową.
4.Ciasto kakaowe wyjąć z zamrażarki i zetrzeć równomiernie na jarzynówce bezpośrednio na bezę.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180 st C. Ostudzić na kratce. Kroić ZUPEŁNIE ZIMNE.
Komentarze