Sernik króla Stanisława

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Klasyczny sernik, który rozpływa się w ustach...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    250 g margaryny
    3/4 szkl cukru
    5 żółtek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18%
    3 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1 kg sera białego (najlepszy twaróg tłusty, zmielony dwukrotnie, ale może być też wiaderkowy, lecz nie homogenizowany!)
    2 jaja
    1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
    1 szkl cukru pudru
    250 g masła lub margaryny

    Beza:
    5 białek
    3 łyżki cukru pudru
    ew. puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Beza

Sernik króla stanisława - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę, mniejszą zamrozić.
    Po godzinie większą część ciasta kruchego wyjąć z lodówki i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 35x25 cm.
  • 2. Masa serowa:
    Ser, masło, jaja, cukier i budynie w proszku utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto kruche (surowe). Można na ser wyłożyć pokrojone brzoskwinie (ja pominęłam ten etap z powodu ich braku w spiżarni;).
  • 3. Beza.:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Chwilę ubijać, aż cukier się rozpuści. Bezę wyłożyć na masę serową.
  • 4. Ciasto kakaowe wyjąć z zamrażarki i zetrzeć równomiernie na jarzynówce bezpośrednio na bezę.
    Ciasto piec ok. 50 minut w 180 st C. Ostudzić na kratce. Kroić ZUPEŁNIE ZIMNE.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować