Sernik krakowski

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię piec ten sernik, gdyż przepis zawsze się sprawdza. Ciasto wychodzi puszyste i bardzo smaczne.

Składniki:

  • ● 25 dag masła
    ● 400 g cukru pudru
    ● 80 dag twarogu
    ● sól
    ● 3 żółtka
    ● 4 jajka
    ● 100 ml śmietany
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 30 dag mąki pszennej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1 łyżka cukru waniliowego
    ● skórka starta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik krakowski 1. Mąkę pszenną mieszamy
    z 10 dag cukru, szczyptą soli
    i proszkiem do pieczenia. Siekamy
    nożem z 20 dag masła. Dodajemy
    2 żółtka i 2 łyżki śmietany.
    Rozcieramy ciasto palcami
    i szybko zagniatamy. Odstawiamy
    do lodówki na 30 minut.2/3 ciasta rozwałkowujemy i pieczemy
    10 minut w 200 °C
  • 2. Dwukrotnie zmielony ser
    ucieramy z pozostałym masłem,
    śmietaną i mąką ziemniaczaną.
    4 żółtka ucieramy z 30 dag cukru
    i cukrem waniliowym. Dodajemy
    porcjami ser, stale ucierając.
    Białka ubijamy, dodajemy do
    masy serowej razem ze skórką
    pomarańczową i delikatnie mieszamy.
    Wykładamy na upieczony
    spód.
  • 3. Resztę kruchego ciasta układamy
    w kratkę na cieście i smarujemy
    roztrzepanym żółtkiem.
    Pieczemy godzinę w temperaturze
    180 °C. Upieczony sernik
    lukrujemy lub dekorujemy osączonymi
    wiśniami.

Porady

● Do ciasta możemy wykorzystać gotowy ser dwukrotnie mielony. ● Do masy serowej możemy dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Serniik krakowski

To może cię zainteresować