SERNIK KRAKOWSKI

4.49 (189 ocen)

Uwielbiam serniki a krakowski "chodził za mną" już dawno, więc postanowiłam odkopać stare przepisy i poczynić pyszny serniczek. Sernik krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    * 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    * 1/2 kostka masła
    * 1/2 szklanki cukru pudru
    * 1 jajko
    * 1 łyżka ekstraktu z wanilii
    Masa serowa:
    * 800 g sera twarogowego zmielonego
    * 1/2 kostki masła
    * 1 szklanka cukru
    * 6 jajek
    * 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 4 łyżki rodzynek
    * 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Dodatkowo cukier puder do zrobienia lukru
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką bardzo cienko (na grubość około 4-5 mm). Wykroić z ciasta odpowiedni kawałek, aby wyłożyć nim dno blaszki (resztę ciasta zachować, aby zrobić kratkę na wierzchu. Blachę wyłożyć ciastem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 12-15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
    W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Kolejno nie przerywając pracy miksera dodawać po 1 łyżce twarogu. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Ubite wcześniej białka dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wylać na zapieczone wcześniej ciasto. Z pozostałego ciasta wykroić cienkie paseczki, układać je na masie twarogowej tworząc kratkę. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i piec je około 70-80 minut. Wystudzone ciasto można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować