Sernik kawowy z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
2.Masa serowa: ser dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Stopniowo dokładać twaróg. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać mąkę, aromat i delikatnie wymieszać.
3.Polewa kakaowa: żelatynę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody i odczekać aż lekko ostygnie. Kawę rozpuścić w łyżeczce wrzącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem. Dodać ostudzoną kawę i żelatynę, wymieszać.
4.Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec (ok.15 minut w temp.180st.)
Połowę masy serowej wyłożyć na ostudzone ciasto, ułożyć pierniczki. Rozsmarować resztę masy, wyrównać.
5.Piec ok.50 minut w temp.170st.
6.Udekorować lekko tężejącą polewą i startą czekoladą.
Komentarze