Sernik jesienny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Powiem tak , wyszedł pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 660 g śmietany 18 %
    330 g śmietany 30 %
    łyżka mąki ziemniaczanej
    bakalie:
    300 g śliwek suszonych
    100 g płatków migdałowych
    50 g moreli
    50 g ananasa kandyzowanego

    8 jajek

    6 łyżek cukru
    2 łyżki masła

    masło do wysmarowania formy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik jesienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lmjy3y 1. 660 g śmietany 18 % zmiksować z czterema jajkami. Zagotować litr wody i wlać śmietanę. Podgrzewać , aż powstanie serek. Przestudzić i wyłożyć na sitko.
  • image-03jw50j 2. 200 g śliwek suszonych pokroić w drobne kawałki i pomieszać z płatkami migdałowymi. Taką masą wykleić dno tortownicy.
    Tortownicę wcześniej posmarować masłem.
  • 3. Białka ( 4 jajka ) oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę z białek.
    Żółtka utrzeć z cukrem . Dodać twarożek z sita i łyżkę mąki ziemniaczanej , i utrzeć. Na koniec ucierania wlać rozpuszczone wcześnie 2 łyżki masła. Delikatnie połączyć z pianą z białek . Przełożyć do tortownicy.
    Pieczenie 170 stopni - 60 min.
    Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.


    .
  • 4. 100 g śliwek suszonych namoczyć w ciepłej wodzie , a następnie zmiksować.
    330 g śmietany 30 % ubić i połączyć ze śliwkami . Masę wyłożyć na wystudzony sernik. Posmarowane również boki sernika obłożyć płatkami migdałowymi.
    Z kolorowych kawałków ananasa i moreli ułożyć liść i udekorować ciasto.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować