Sernik jesienny

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    15 dag mąki
    6 żółtek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera białego zmielonego
    10 jajek
    35 - 40 dag cukru
    2 budynie waniliowe bez cukru
    30 dag margaryny
    60 dag śliwek

    Piana:
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik jesienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do sera.
    Śliwki umyć, wyjąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Ciasto wylać do formy, na ciasto rozprowadzić 1/3 części masy serowej, na niej ułożyć pokrojone śliwki, przykryć pozostałą masą serową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180*C. Pod koniec pieczenia - na wierzch ciasta rozprowadzić pianę. Zapiec ponownie w piekarniku.
  • 3. Piana:
    Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować