Sernik jesienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do sera.
Śliwki umyć, wyjąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Ciasto wylać do formy, na ciasto rozprowadzić 1/3 części masy serowej, na niej ułożyć pokrojone śliwki, przykryć pozostałą masą serową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180*C. Pod koniec pieczenia - na wierzch ciasta rozprowadzić pianę. Zapiec ponownie w piekarniku.
3.Piana:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Komentarze