Sernik gotowany "jesienny"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny sernik gotowany z nutą dyniową. Przekładany chrupiącymi herbatnikami maślanymi oraz z delikatną pianką śmietanową smakuje wybornie. Polecam

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych
    masa sernikowa: 400 g masła
    1 szkl cukru
    800 g serka twarogowego
    1 szkl mleka
    5 op. budyni śmietankowych
    3 jajka
    1/2 szkl puree z dyni
    masa śmietanowa: 660 ml śmietanki 30%
    2 galaretki cytrynowe (przejrzyste)
    oraz: 2 galaretki cytrynowe
    i blaszka 23x38 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik gotowany "jesienny" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka o grubym dnie wkładamy pokrojone masło, serek, wsypujemy cukier, dodajemy puree dyniowe oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy do gorącej masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Na serniku układamy kolejną warstwę ciastek. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki.
    Dwie galaretki rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na puszystą masę i dolewamy rozpuszczone galaretki, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejące galaretki przelewamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki- na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować