Jesienny sernik kokosowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Po degustacji sernik kokosowy został wytypowany jako numer jeden pod względem delikatności i smaku. Banalnie to zabrzmi, ale rozpływa się w ustach i prowokuje, by sięgnąć po więcej. Połączenie dobrego wiejskiego twarogu i mleczka kokosowego okazało się idealnym pomysłem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Przepis podaję na dużą tortownicę, o średnicy 28 cm.

    Ciasto kruche:

    1 szklanka mąki pszennej
    7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 łyżka oleju


    Masa serowa:

    1 kg dobrego wiejskiego sera
    1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml
    2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu

    Liście czekoladowe:

    Składniki:

    dowolne liście
    tabliczka czekolady

    Lukier:

    5-6 łyżek cukru pudru
    1-2 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Jesienny sernik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wykonanie:
    1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem.

    Ser wykonanie:
    1. Ser mielimy dwu lub trzy krotnie. W dużej misce miksujemy jajka w całości połączone z cukrem na puszystą masę.

    2. Do ubitej masy jajecznej dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera.

    3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł.

    Liście czekoladowe, wykonanie:
    1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika.

    Lukier wykonanie:

    1. Cukier puder i wodę łączymy ze sobą i ucieramy na gładką masę. Gotowy lukier wylewamy na wierzch wystudzonego sernika i równo rozprowadzamy.

Porady

Sernik powinien być wystudzony przed krojeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować