Sernik Jagodowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Jagody, to dar lata, z którego trzeba teraz korzystać!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • · 250 g herbatników
    · 3 łyżki kakao
    · 100 g masła
    · 3 jajka
    · 1 kg twarogu sernikowego
    · 220 g miałkiego cukru
    · 1,5 opakowania cukru waniliowego
    · 2.5 łyżki mąki
    · 300 g jagód
    · 1 łyżka soku z cytryny
    · 330 g śmietany 18 %
    · 2,5 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tortownicy (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka bądź blenda i przesypujemy do miski wraz z kakao. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Wyklejamy tą masę formę dno oraz brzegi i wkładamy do lodówki na 30min.
  • 2. W tym czasie naszykujemy masę serową. Twaróg miksujemy, dodajemy cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, mąkę, sok z cytryny oraz jagody. Gdy składniki się połączą, możemy wbijać jajka, cały czas miksując. Masę wykładamy na schłodzony spód. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy w cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Ubijamy do jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki.
  • 4. Po godzinie pieczenia, wyciągamy ciasto i wylewamy polewę śmietanową na ciasto i pieczemy kolejne 10 minut.
  • 5. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować