Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tortownicy (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka bądź blenda i przesypujemy do miski wraz z kakao. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Wyklejamy tą masę formę dno oraz brzegi i wkładamy do lodówki na 30min.
2.W tym czasie naszykujemy masę serową. Twaróg miksujemy, dodajemy cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, mąkę, sok z cytryny oraz jagody. Gdy składniki się połączą, możemy wbijać jajka, cały czas miksując. Masę wykładamy na schłodzony spód. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
3.Schłodzoną śmietanę ubijamy w cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Ubijamy do jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki.
4.Po godzinie pieczenia, wyciągamy ciasto i wylewamy polewę śmietanową na ciasto i pieczemy kolejne 10 minut.
5.Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze