Przepyszny, kremowy niby-sernik ze śmietany 18%. Szybki w wykonaniu, na ciasteczkowym spodzie, z dodatkiem kwaśnych wiśni w galaretce
Składniki:
Spód:
150 g ciastek owsianych lub herbatników
50 g masła
Masa serowa:
150 g kaszy jaglanej
150 g mleka
150 g wody
1200 g śmietany 18%
250 g cukru
4 jajka
40 g mąki pszennej
Owoce:
300 g wiśni
1 szklanka wody
1 galaretka wiśniowa
Sernik jaglany z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kasza:
kaszę przelać wrzątkiem, wrzucić do rondelka, zalać wodą z mlekiem i ugotować. Wystudzić.
Spód:
ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wysypać do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
wystudzoną kaszę wrzucić do miski, dodać 1 op. śmietany (400g) i zmiksować blenderem.
Dodać resztę śmietany i cukier, zamieszać.
Następnie dodać jajka i zmiksować, wsypać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec 70 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
W międzyczasie przygotować owoce: drylowane wiśnie (użyłam mrożonych) wrzucić do rondelka i wlać 1 szklankę wody, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do stężenia.
Sernik wyjąć z formy, pokroić na trójkąty, nałożyć wiśnie i podawać
Komentarze