Sernik jaglany z wiśniami

4.5 (192 ocen)

Przepyszny, kremowy niby-sernik ze śmietany 18%. Szybki w wykonaniu, na ciasteczkowym spodzie, z dodatkiem kwaśnych wiśni w galaretce

Składniki:


  • Spód:
    150 g ciastek owsianych lub herbatników
    50 g masła
    Masa serowa:
    150 g kaszy jaglanej
    150 g mleka
    150 g wody
    1200 g śmietany 18%
    250 g cukru
    4 jajka
    40 g mąki pszennej
    Owoce:
    300 g wiśni
    1 szklanka wody
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik jaglany z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kasza:
    kaszę przelać wrzątkiem, wrzucić do rondelka, zalać wodą z mlekiem i ugotować. Wystudzić.

    Spód:
    ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wysypać do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki.

    Masa serowa:
    wystudzoną kaszę wrzucić do miski, dodać 1 op. śmietany (400g) i zmiksować blenderem.

    Dodać resztę śmietany i cukier, zamieszać.

    Następnie dodać jajka i zmiksować, wsypać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec 70 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.

    W międzyczasie przygotować owoce: drylowane wiśnie (użyłam mrożonych) wrzucić do rondelka i wlać 1 szklankę wody, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do stężenia.

    Sernik wyjąć z formy, pokroić na trójkąty, nałożyć wiśnie i podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Ser biały Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować