"sernik" jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy.
2.Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą (białą) część mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy cukru.
3.Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.
4.Przygotowujemy polewę: na patelnię wylewamy mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewamy ciasto, posypujemy pestkami granatu.
Komentarze