"Sernik" jaglany

0 (0 ocen)

Nietypowe ciasto, które ucieszy zwłaszcza miłośników kaszy jaglanej. W smaku przypomina sernik.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego
    1 puszka mleka kokosowego
    3/4 szklanki wiórków kokosowych
    sok z 1/2 cytryny

    Polewa:
    1/4 szklanki mleka
    100g czekolady
    pestki granatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

"sernik" jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy.
  • 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą (białą) część mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy cukru.
  • 3. Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.
  • 4. Przygotowujemy polewę: na patelnię wylewamy mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewamy ciasto, posypujemy pestkami granatu.

Porady

Ciasto można polać również budyniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować