Sernik jaglany na zimno z wiśniami

  • wyświetlono: 892 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia

akrobatka22
  • 10 porcje
  • 120min

Składniki

Spód:
250 g ciastek Digestive
90 g masła

Masa serowa z kaszy jaglanej:
750 ml mleka + 100 ml
200 g kaszy jaglanej
2 łyżki cukru
300 g twarogu, zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka)
100 g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
10 g żelatyny
50 ml zimnej wody

Dodatkowo:
350 ml gorącej wody
1 galaretka wiśniowa
300 g wiśni, wydrylowanych

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik jaglany na zimno z wiśniami

  • 1. Spód: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Ciastka Digestive pokruszyć przy pomocy wałka. Masełko stopić, a po lekkim przestudzeniu wlać do ciastek i wymieszać, aż powstanie mokra ciasteczkowa masa. Przełożyć ją do tortownicy, równomiernie rozsypać po dnie i dobrze podociskać dłonią. Tak przygotowany ciasteczkowy spód do naszego sernika schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
  • 2. Masa serowa z kaszy jaglanej: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem, by pozbyć się gorzkiego smaku. Dopiero wtedy kaszę wraz z dwoma łyżkami cukru zalać w dużym garnku mlekiem (750 ml) i postawić na palniku. Od zagotowania gotować przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko. Już pod sam koniec gotowania pamiętajcie o mieszaniu, by kasza się nie przypaliła. Garnek z kaszą zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

    Żelatynę zalać zimną wodą (50 ml), po około minucie podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (uwaga! Nie można jej zagotować!). Żelatynę odstawić na bok do przestudzenia.

    Do kaszy jaglanej dodać zmielony twaróg, cukier puder, aromat waniliowy oraz dodatkowe 100 ml mleka. Całość zmiksować blenderem do gładkości. Na koniec do jaglanej masy dodać letnią żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia.

    Jaglaną masę serową przelać na schłodzony spód z ciasteczek. Sernik wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. W międzyczasie galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Po wystudzeniu, gdy zacznie powolutku tężeć wyjąć z lodówki sernik, na wierzchu umieścić wydrylowane wiśnie i zalać całość tężejącą galaretką.

    Sernik ponownie schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikkasza jaglanaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Sernik na zimno z truskawkami

Letni serniczek na zimno z truskawkami...

Sernik na zimno Zebra z Truskawkami

Dodane przez: anjaa

Sernik na zimno Zebra z Truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczęty. Sernik...

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno

Dodane przez: dorota w

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na...

Pyszne ciasto na zimno w zdrowszej...

Sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: Magster

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Lekkie i orzeźwiające ciasto na...

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na kruchym cieście z wiśniami

Bardzo lubię piec serniki, za każdym...

Sernik na zimno

Dodane przez: Ola1984

Sernik na zimno z truskawkami

Pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE