Jaglany sernik z daktylami

0 (0 ocen)

Sernik pieczony z kaszą jaglaną, która jest praktycznie nie wyczuwalna i trudno się domyślić jej obecności. Sernik jest wilgotny, w miarę lekki, a dodatkowa słodycz pochodzi z daktyli. Jeżeli cukier zastąpimy ksylitolem sernik można przyporządkować do kategorii dietetycznych wypieków :)

Składniki:

  • SPÓD KULECZKI:
    100g daktyli suszonych
    1 szklanka płatków owsianych
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka kakao

    MASA SERNIKOWA:
    500g twarogu zmielonego
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    szczypta soli
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

    POLEWA:
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    50g daktyli suszonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Jaglany sernik z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Odstawić do wystudzenia.

    Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Gotować na małym ogniu przez około 10-15min. Powinna być bardzo miękka.

    Daktyle na kuleczki odsączyć z wody. Zmiksować razem z miodem i kakao na gładką masę. Wsypać płatki owsiane (użyłam błyskawicznych) i połączyć. W dłoniach formować małe kuleczki o średnicy około 1cm. Ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 20cm.
  • 2. Do przestudzonej kaszy dodać żółtka i zmiksować blenderem. Kaszę połączyć z cukrami, mąką ziemniaczaną i serem. Zrobiłam to za pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C.
  • 3. W czasie kiedy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu. Po 50minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kasza jaglana Płatki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować