1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego,3 jajka,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,250g masła,220g cukru,herbatniki na spód
Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser dać do dużego garnka dodać masło,cukier,cukier waniliowy,jajka.
Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka,dodawać stopniowo budynie szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje i zacznie gęstnieć, odstawić garnek.
Masę ( gorącą) wylać na wcześnij wyłożone herbatniki na spodzie tortownicy.Jak ostygnie wstawić do lodówki.Ja przed podaniewm wyciągam wcześniej , sernik jest lepszy jak jest w temperaturze pokojowej.
Smacznego
Porady
Serniki można polać sosem malinowym albo truskawkowym
Komentarze