Smalec z cebulą i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę kroimy w drobną kostkę ,wrzucamy do garnuszka , smażymy na małym ogniu często mieszając aby słonina się nie przypaliła (ma się powoli wytopić na małym ogniu).Cebulę pokroić w drobną kostkę. Po około 40 min gdy skwarki już będą zarumienione dodajemy cebule i smażymy razem ok 20 min ,na koniec dodajemy obrane i pokrojone drobno jabłko i dusimy jeszcze ok 20 min.Przyprawiamy solą,Vegeta ,pieprzem oraz suszonym czosnkiem i roztartym w dłoni suszonym majerankiem(ok 1 łyżeczka) .Soli i pieprzu oraz czosnku nie za dużo (porządna szczypta) bo smalec zawsze można doprawić już na chlebie . Gotowy smalec przelewamy do naczynia lub słoika . Smalec oczywiście dobrze smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego. Smacznego :).
Komentarze