sernik gotowany

4.99 (187 ocen)

  • 60 min

moja córcia go uwielbia, jest tak lekki i delikatny że sam rozpływa się w ustach. polecam bo wbrew wszystkiemu jest łatwy do wykonania i wcale nie trzeba zbyt dużo pracy a efekt .... spróbujcie to często będziecie robić :)

  • 60 min

Składniki:

  • blaszka 25x40

    biszkopt:
    6 jaj
    1 budyń śmietankowy
    1 pełna szklanka mąki tortowej
    1 szkl cukru
    2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    masa serowa:
    70 dkg sera białego mielonego
    2 budynie śmietankowe
    1/2 kostki margaryny
    3 jaja
    2 szkl mleka
    1 szkl cukru


    na wierzch:
    polewa czekoladowa i posypka

Wystaw ocenę:

4.99 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    białka ubić na sztywno z szczypta soli, następnie utrwalić dodając stopniowo cukier. kolejno dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszystą masę. do masy wsypujemy budyń, potem mąkę kukurydzianą a na końcu mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 min w nagrzanym piekarniku w temp 170-180 stopni.
    biszkopt zimny kroimy na 3 części
  • 2. masa serowa:
    jaja ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i ser mielony. miksujemy. wstawiamy na ogień i dodajemy 1 szkl mleka. ogień powinien być z małym płomieniem i musimy pamiętać żeby dość często mieszać masę na ogniu. w pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń. w momencie gdy masa zacznie się gotować wlewamy budyń i mieszamy aż stężeje. zdejmujemy z ognia i taką gorącą masą przekładamy biszkopt.
    ja podzieliłam masę na 2 części bo na wierzch zrobiłam polewę ale jeśli ktoś ma życzenie może podzielić na 3 części i na wierzch zamiast czekolady wylać masę i ją udekorować.

    smacznego :)

Porady

biszkopt w dużej formie ciężko się kroi, więc jak wystygnie odwracamy do góry dnem i dopiero kroimy pamiętając żeby nie naciskać ręką na ciasto a jedynie lekko je przytrzymywać. można zamiast noża kroić nitką- ja próbowałam i nożem zdecydowanie lepiej mi się to robi, a używam noża z ząbkami ( nóż piła :) ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować