Sernik czekoladowy trzy smaki

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 50 min
  • Dla 8 osób

Sernik potrójnie czekoladowy, warstwowy. Efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje :)Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady - do jego przyrządzenia potrzeba nam trzech rodzajów czekolady - białej, mlecznej i gorzkiej.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Spód:
    200 g kruchych czekoladowych ciasteczek
    50 g masła

    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku
    6 jajek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g drobnego cukru do wypieków (jeśli lubicie słodsze wypieki, można dodać więcej cukru)
    100 g ciemnej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    100 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik czekoladowy trzy smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

    Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru.

    Trzy rodzaje czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą w osobnej misce). Zostawiamy do przestudzenia.
  • 2. Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w malakserze. Dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  • 3. Do dużej miski wkładamy ser, cukier, mąkę i zmiksujemy mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera.

    Masę serową ważymy, dzielimy na trzy części i przekładamy do oddzielnych misek. Do każdej miski dodajemy inny rodzaj czekolady i mieszamy, do połączenia się składników. Czekoladę wcześniej można rozrzedzić, dodając do niej 3-4 łyżki masy serowej i intensywnie mieszając.
  • 4. Na spód wlewamy białą warstwę, łopatką ostrożnie wyrównujemy powierzchnię, następnie wykładamy masę z mlecznej czekolady, wyrównujemy i na samym wierzchu, w taki sam sposób rozprowadzamy masę z ciemnej czekolady.

    Sernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 st. C.

    Wystudzony sernik schładzamy całą noc w lodówce.

    Schłodzony dowolnie dekorujemy, u mnie polewa czekoladowa oraz krem z bitej śmietany i rozpuszczonej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować