Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Kusząca Pavlova przełożona kremem z masła orzechowego i mascarpone z dodatkiem sosu karmelowego i prażonych orzeszków ziemnych. Idealne połączenie smaków - słodka beza i karmel zrównoważone są słonym kremem i orzeszkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Beza:
    6 białek
    300 g cukru
    2 łyżeczki gorzkiego kakao
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
    1 łyżeczka białego octu winnego

    Krem z masłem orzechowym:
    250 g serka mascarpone
    250 g masła orzechowego, solonego
    szczypta soli

    Sos karmelowy:
    100 g wody
    100 g cukru
    100 g kremówki

    Dodatkowo:
    100 g solonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza Pavlova Tort bezowy

Tort bezowy (pavlova) z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm (można odrysować od talerza).
  • 2. Do misy miksera wlać białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukier, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać 2 łyżeczki kakao i ubijać jeszcze chwilę. Na tym etapie, po dodaniu cukru nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
  • 3. Pianę wyłożyć na narysowane okręgi na papierze i delikatnie uformować. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut w 180 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć bezę przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, a środku wilgotna.
  • 4. Do misy miksera włożyć mascarpone i masło orzechowe. Dodać sporą szczyptę soli i zmiksować, aż masa będzie jednolita. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste.
  • 5. Do garnka z grubszym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Gotować, aż cukier się rozpuści, a karmel
    nabierze złocistego koloru. W żadnym wypadku nie mieszać karmelu! (w razie potrzeby możemy lekko zabujać rondlem). W drugim garnuszku podgrzać kremówkę. Kiedy karmel nabierze złocistego koloru zdejmujemy go z palika, odczekujemy kilka sekund i ostrożnie wlewamy pogrzaną kremówkę. Uwaga! karmel zacznie się pienić i podnosić, może pryskać. Należy też powstrzymać się przed próbowaniem karmelu, jest bardzo gorący i grozi to poparzeniem. Mieszamy, aż kremówka połączy się z karmelem.
    Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 6. Na paterę wyłożyć bezę, na nią wyłożyć krem orzechowy, przykryć drugą bezą. Na górę wyłożyć prażone orzechy i polać sosem karmelowym. Pozostałą cześć orzechów i sosu podawać razem z bezą na talerzykach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować