Serniczek ''Trzy smaki''

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Bardzo pyszny sernik, połączenie jagody, kakao i skórki z cytryny. Po prostu trzeba spróbować.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    160 g mąki
    100 g masła
    30 g cukru pudru
    60 g śmietany
    20 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa twarogowa:

    650 g twarogu
    100 g cukru
    100 g masła
    4 łyżki śmietany
    3 szt. żółtka
    1 op. budyniu śmietankowego
    1 łyżka kakao
    80 g jagoda(świeża lub mrożona)
    1 łyżeczka skórki z cytryny

    Beza:

    3 szt. białka
    150 g cukru
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Serniczek ''trzy smaki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło pokojowej temperatury utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać śmietanę, wymieszać. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiane przez sito. Zamieść ciasto, ma być miękkie i delikatne. Formę (o średnicy 24 cm lub 20/20) wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem dno formy i boki. Odstawić do lodówki na 30 min.
  • Serniczek ''Trzy smaki'' 2. 2. W misce połączyć twaróg z żółtkami, cukrem, 3 łyżki śmietany, roztopionym masłem i budyniem (1 łyżeczkę odłożyć). Ubić blenderem na jednolitą masę i rozdzielić na 3 części. Do jednej dodać startą skórkę z cytryny, do drugiej- kakao i łyżkę śmietany, a do trzeciej - przetarte przez sito na puree - jagody i łyżeczkę budyniu. Na schłodzone ciasto wyłożyć w dowolny sposób 3 kolory twarogowej masy. Piec w temp. 180 C 40 min.
  • 3. 3. Około 10 min. przed końcem pieczenia sernika, w misce połączyć białka z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Postawić na wodną banie (miska nie powinna dotykać gotującej się wody w garnku) i ubijać mikserem ok. 5 min. na gęstą sztywną masę. Zdjąć z wodnej bani i jaszcze ubijać przez parę minut do ostygnięcia. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Wyjąć sernik z piekarnika, na wierch wycisnąć ubite białka. Szybko wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temp. 160 C ok. 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chałka TRZY SMAKI

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chałka TRZY SMAKI

benka Ciasto drożdżowe w trzech smakach i kolorach splecionych ze sobą. 2 godz.

To może cię zainteresować