Serniczek ''trzy smaki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło pokojowej temperatury utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać śmietanę, wymieszać. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiane przez sito. Zamieść ciasto, ma być miękkie i delikatne. Formę (o średnicy 24 cm lub 20/20) wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem dno formy i boki. Odstawić do lodówki na 30 min.
2.2. W misce połączyć twaróg z żółtkami, cukrem, 3 łyżki śmietany, roztopionym masłem i budyniem (1 łyżeczkę odłożyć). Ubić blenderem na jednolitą masę i rozdzielić na 3 części. Do jednej dodać startą skórkę z cytryny, do drugiej- kakao i łyżkę śmietany, a do trzeciej - przetarte przez sito na puree - jagody i łyżeczkę budyniu. Na schłodzone ciasto wyłożyć w dowolny sposób 3 kolory twarogowej masy. Piec w temp. 180 C 40 min.
3.3. Około 10 min. przed końcem pieczenia sernika, w misce połączyć białka z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Postawić na wodną banie (miska nie powinna dotykać gotującej się wody w garnku) i ubijać mikserem ok. 5 min. na gęstą sztywną masę. Zdjąć z wodnej bani i jaszcze ubijać przez parę minut do ostygnięcia. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Wyjąć sernik z piekarnika, na wierch wycisnąć ubite białka. Szybko wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temp. 160 C ok. 10-15 min.
Komentarze