Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
• Pokruszyć herbatniki, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem na parze i zmiksować całość.
• Totownicę okrągłą średnią wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy.
• Wysypać herbatniki na dno tortownicy - masa będzie jak kruszonka, ugnieść ręką.
Masa serowa
• Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem.
• Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu poprzedniego.
• Dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę, przemieszać.
• Rozpuścić czekoladę z mlekiem na parze, dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Przestudzoną masę dodać do masy serowej i zmiksować razem.
• Wlać masę serową na spód herbatnikowy.
• Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
• Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1,5 godziny
• Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyjąć sernik po 15 minutach.
• Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki, najlepiej na noc.
Polewa
• Czekoladę rozpuścić ze śmietanką na parze i polać polewą wierzch sernika.
• Udekorować czekoladowymi gwiazdkami.
Komentarze