Masa serowa:
400 g sera wiaderkowe dobrej jakości
1 galaretka brzoskwiniowa
pół tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
puszka brzoskwiń
2 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietanki 30%
puszka mandarynek do dekoracji
Sernik brzoskwiniowy w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy, dodajemy cukier, gdy masa będzie gładka dodajemy wodę, olej i wymieszane ze sobą sypkie składniki, miksujemy na najmniejszych obrotach.
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24x35 cm, pieczemy w temperaturze 175*C do suchego patyczka.
Studzimy i przecinamy na dwa blaty.Po przecięciu zdejmujemy wszystkie okruchy i zachowujemy je.
2.Masa:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy (ma być chłodna,ale płynna).
Żelatynę zalewamy 1/4 szkl. chłodnej wody,a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Czekoladę drobno siekamy.Połowę brzoskwiń miksujemy, a drugą kroimy w kostkę.
3.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce ser, następnie mus z brzoskwiń, galaretkę i żelatynę wlewamy cienkim strumieniem ciągle miksując.
Na końcu dodajemy pokrojone brzoskwinie i czekoladę, mieszamy łyżką.
4.Do blaszki w której się piekł,wkładamy jeden blat biszkoptu i wykładamy 3/4 masy, przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy pozostałą masą serową i posypujemy okruchami biszkoptu.
Dekorujemy cząstkami mandarynek osączonymi z zalewy.
Wkładamy do lodówki do stężenia.
Komentarze